Julsagan 2013

Smått och stort

Morfars blick är långt borta. Sol syns inte till. Han tänker på året med så stor lycka och så mycket sorg. I hans ögon blänker tårarna. Minnena är smärtsamma – och glädjerika.

Allt framträder tydligt. Fast det är länge sedan känns det nästan som igår. Dagen då deras egen lilla värld växte till att bli enorm. De blev mormor och morfar till Lucas. Barn och barnbarn, större glädje går inte att tänka sig.

I ett hus alldeles nära levde Tomas. Han kallades av alla för Stor-Tomas. En storväxt pojke som var en stor och tuff målgörare i fotboll och ishockey. Tomas var dessutom väldigt intelligent. Allt han föresatte sig att göra klarade han lekande lätt.

Tomas hade dock sidor som vi inte riktigt förstod. Han var utan överdrift en bestämd kille. En dag bestämde han sig, eller snarare verkade något inom honom ta kommandot och han slutade äta mat på ett sunt sätt. Från 12 års ålder fick han diagnoser som sa att han var sjuk. Familjen gjorde verkligen allt. Men inget hjälpte. Ingen kunde ge hjälp. Ingen förstod de demoner som styrde honom i fel riktning. På Luciadagen begravdes Tomas. Han blev bara 34 år.

I vårt lilla hörn av världen grät vi för att våra kära vänner inte fick se sin son växa och bli stor. Samtidigt i Afrika sörjde den stora världen bortgången av kontinentens störste hjälte. Och i en annan del av Afrika, i en liten by i södra Uganda, sörjde den fattiga Agiripina och hennes nio barn sin makes och pappas plötsliga bortgång.

Tomas ville alltid sprida sin värme och gjorde varje år sitt egna julkort. Med Lucasfilms jediriddare Yoda som huvudfigur byggde han lekfulla och intelligenta miljöer om aktuella ämnen. Minnena av Tomas skulle alltid komma att bli extra tydliga till julen.

Morfar tänker på tiden som gått. Han vet att saga och verklighet lär oss att livet och julen är fantastisk. Trots all sorg finns lyckan nära och den vinner alltid till sist. Tomas kraft fortsatte att leva med oss. Han tänker på deras alldeles egna solstrålar. Lucas skapade större magi än någon filmskapare någonsin mäktat. Lyckan strålade mot alla i hans närhet. Världen är stor men största glädjen finns i det lilla.

God jul och gott nytt år alla små och stora vänner

önskar vi i Pepparkakshuset

 

PS 1. I skivan från Blue I, producerad av Pepparkakshuset, finns en låt som heter ”The Skinny Truth”. Den sången har Blue I/Lovisa skrivit till och om Tomas och kommer alltid i vår värld leva som hennes hyllning och sorgliga berättelse om en kär och minnesvärd pojke. Från 19 december finns den att lyssna till på Spotify och all världens övriga digitala kanaler.

PS 2. På nästa sida kan du läsa en av alla de begåvade texter Tomas skrev. En juldikt om hur Kalle Ankas jul-TV förvandlas sedan Disney köpt Lucasfilm.

PS 3. Pepparkakshusets julgåva i år går till Agiripina. Vi betalar skolgången för de av hennes nio barn mellan 3 och 21 år som går i skolan.

>> Läs här Julsagan som PDF >>