Intressant klimatmorgon med Naturskyddsföreningen

I morse höll Naturskyddsföreningen ett intressant och viktigt frukostseminarium om senaste nytt inom klimatforskningen. Ämnet var i första hand den nya FN-rapport som kommer nu i september. Den förra som presenterades 2007 väckte enorm uppmärksamhet och satte fart på klimatdebatten rejält.

Så de stora frågorna nu var: Har vi blivit bättre? Har världen lärt sig något?

De trista svaren är tyvärr NEJ. Utsläppen ökar mer nu på 2000-talet än de ökade tidigare. Utsläppens ökningar motsvarar de högst ställda riskscenarierna. Vi är alltså på väg med full fart åt fel håll.

Apropå detta ställdes den relevanta frågan om politiker och samhälle gör något åt det. På det svarade utmärkte föreläsare och klimatexperten Markku Rummukainen (från CEC):

– Vi lägger fram kunskapsrapporterna. De ska vara relevanta för andra att göra tolkningar av och ta beslut om färdvägar.

Den intressanta frågeställningen kvarstår: Varför blir världens klimatbeteende allt sämre i takt med att vår kunskap om vad som behöver göras blir allt bättre?

Vi ser fram mot när den färdiga klimatrapporten presenteras och att alla goda krafter, som Naturskyddsföreningen med flera, fortsätter kämpa och hittar rätt väg mot en bättre klimatmorgondag.

Naturskyddsföreningens frukostseminarium om senaste nytt i klimatforskningen.

Den svarta linjen i bilden visar de faktiska utsläpp som har mätts upp och som påverkar vårt klimat. Den överträffar tyvärr nästan alla olika utvecklingsscenarier som framförts. Här presenterat på Naturskyddsföreningens morgonseminarium av klimatforskaren Markku Rummukainen, som är delaktig i arbetet med FN:s kommande klimatrapport IPCC:s AR5.