Hönshuset redo att hjälpa byns unga och gamla

Under våren 2013 besökte Pepparkakshuset byn Ikumba i södra Uganda. Det är en liten by med drygt 500 invånare, högt upp på gröna bergskullar med underbar utsikt. Där stödjer vi ett hönshusprojekt, med syfte att hjälpa främst byns unga och gamla att kunna få mer näringsriktig kost. I vår julhälsning berättade vi mer om hela projektet, läs mer här.

Nu när vi kom till byn var hönshuset färdigbyggt, byordföranden Christopher Buhazi och övriga bybor var mycket nöjda. De unga killarna Nabasa Karist och Akampurira JohnBosco har gått utbildning hos hönsuppfödaren för att kunna sköta om hönorna och alla ägg på ett bra sätt.

Vi charmades också av mötet med alla boende vi träffade, inte minst initiativtagaren Robert Basiimas mormor Budesiyana Nkyeremete, som välkomnades oss. Hennes glädjetårar och leende blev ett härligt minne.

Hönshusprojektet hjälper främst gamla och unga i byn. Gammelmormor Budesiyana Nkyeremete välkomnade oss med all sin värme.

När vi ställde upp för foto framför det färdigbyggda hönshuset, visade det sig efteråt att ett av alla barn som projektet är till för gömde sig bakom oss längst till vänster. Övriga är från vänster initiativtagaren Robert Basiima, byordföranden Christopher Buhazi, Akampurira JohnBosco och Nabasa Karist som utbildat sig för att sköta om kycklingarna samt Rolf Fällström från Pepparkakshuset.

Kycklingarna föds upp hos uppfödare i grannstaden Kabale och var nästan redo att flytta in i nya hönshuset när vi var på besök.

I centrum för hela detta projekt är hjälpen till barnen …

… och de gamla, som gammelmormor Budesiyana Nkyeremete.

Här samlas hela storfamiljen, hönshusskötarna och byordförande tillsammans med Nina och Rolf Fällström från Pepparkakshuset och firar tillsammans att projektet är igång ordentligt.