God jul & Gott nytt år

Pepparkakshusets julsaga 2012

Det här skulle ha kunnat vara en av Pepparkakshusets traditionella julsagor med morfar och Sol. Som berättade om hur några hönor kan göra livet bättre för barn i en avlägsen by. Men det är ingen saga utan en historia ur verkligheten. Berättat av en morfar. Om en upptäckt gjord av Linnea, en av Pepparkakshusets resande solstrålar.

I de gröna bergen i södra Uganda lever folk under enkla förhållanden. Små jordlotter och gamla jordbruksmetoder ger knapp tillgång av näringsrik mat. De bor i enkla hus med lergolv. Ur vårt perspektiv är det fattigt och primitivt.

Men här finns också rikedomar vi bara kan drömma om. Naturscenerierna med vyer över de dimhöljda bergen är enastående. Temperaturen pendlar mellan 25 och 28 grader, året runt. Solen skiner i princip varje dag.

En favoritplats för många är Lake Bunyonyi, bilden ovan. Sjön ligger nära byn Ikumba Village, som denna historia handlar om, på 2 000 meters höjd där luften är lagom sval och skön. Vattnet är friskt och klart och nästan oändligt djupt, 900 meter sägs det. Kanske är det därför den är fri från krokodiler, flodhästar och andra farliga småkryp. Till ackompanjemang av den musik som bjuds från områdets hundratals fågelarter är det lätt att ha det behagligt här.

Tyvärr kan inte barnen äta utsikt och eller leva på vacker fågelsång. I Ikumba bor drygt 500 personer, 350 av dem är barn. Många bor på barnhem eller hos släktingar för att föräldrarna dött i AIDS.

Tack vare egna initiativ i byn har ett hönsprojekt kommit till stånd. Initiativet leds av Robert Basiima, bilden nedan. Han kommer från Ikumba och hans föräldrar bor kvar. Invid deras boningshus uppförs en hönsgård. Den ska drivas i syfte att förse unga och gamla med den proteinrika    näring som ägg ger. Hönsgården ska också stimulera andra i byn att utveckla skötsel av egna höns, andra djur och modernare jordbruk.

Första gången vi besökte Uganda lärde vi känna Robert Basiima. Han var då förare och guide på sitt egna nystartade företag Engagi Safaris. Sedan dess har vi utvecklat både vår vänskap och några samarbeten.

Hönsprojektet kommer inte vara beroende av någon utländsk organisation eller annan hjälp. För att komma igång behövde dock byn lite stöd. Därför har Pepparkakshuset denna jul bidragit till två bybors utbildning i hönsskötsel samt inköpet av de första hundra hönorna. Det stora arbetet står byns alla vuxna för, med Robert och byledaren Christopher Buhazi i spetsen. Tillsammans har de börjat bygga upp hönsgården och den ska drivas av dem själva, helt utan vinstintressen.

Den julgåva du som kund, kollega, vän, partner eller leverantör till Pepparkakshuset får i år är blott denna historia. Men den gör att du är med och bidrar till att barnen i Ikumba Village får en hoppfull jul och en lite mer näringsrik framtid.

Här på Pepparkakshusets nya hemsida kommer du finna länkar till det här projektet, där du kan följa hönsfarmens utveckling.

Med detta vill alla vi i Pepparkakshuset önska dig

God jul & Gott nytt år

Robert Basiima